Rakennuksen energiatodistus

Mikä energiatodistus on?

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen myynti- ja vuokraustilanteessa. Todistus antaa tärkeää ja luotettavaa tietoa ostopäätöksessä, joka on useimmille meistä elämän suurin hankinta. Lisäksi energiatodistus sisältää ammattilaisten laatimia säästösuosituksia, joiden avulla voi parantaa energiatehokkuutta.

Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa sekä uusissa pientaloissa. Energiatodistus tarvitaan myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, kuten muissakin rakennuksissa.

Todistuksen laatii aina pätevöitynyt tekijä, joka on rekisteröity ARA:n laatijarekisteriin. Todistukset on laadittu 1.5. 2015 lähtien ARA:n energiatodistusrekisterissä.

Mikäli kiinteistö on arvoltaan hyvin vähäinen, vuokra on pieni tai kohdetta ei esitellä julkisesti, energiatodistus voidaan laatia valmiin lomakkeen avulla niin kutsutun kevennetyn menettelyn kautta. Energiatodistusta ei tarvita muun muassa loma-asunnoille tai pienille, alle 50 m² kokoisille rakennuksille.

Mikäli tarvitset energiatodistuksen niin ole yhteydessä Jussi Koskelaan.

Energia-avustukset
ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2022.

Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöt, taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt.

Mikäli tarvitset apua ARAn energia-avustuksiin niin ole yhteydessä Jussi Koskelaan.

Lähde: Ympäristö.fi ja Ara.fi

Ota meihin yhteyttä